ΝΤΟΥΕΤΑ

Υπέροχα Ντουέτα με υπέροχους καλλιτέχνες!

14 μικρές ιστορίες για ανθρώπους που ήρθαν κοντά μέσα από την μουσική

Η μουσική μου πορεία ως τώρα, με έφερε κοντά σε καλλιτέχνες που ο κάθε ένας τους έβαλε την δική του ξεχωριστή πινελιά στα χρώματα του κόσμου που μέσα σε αυτόν με ταξιδεύει το μονοπάτι μου.

Συνεργασίες που δεν φανταζόμουν ποτέ,τις κάλεσαν τα τραγούδια… κι εμείς, οι άνθρωποι, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά τους.

Νέες συνεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και πάντα θα ανυπομονώ να ξεκινήσει κάθε καινούργιο τέτοιο ταξίδι.

Γιάννης Γιοκαρίνης – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2000

Με τον Γιάννη γνωριστήκαμε τυχαία όταν ηχογραφούσα το δεύτερο cd μου «Μια θάλασσα που αγρίεψε»

Μαγικά εντελώς προέκυψε και έτσι είπαμε παρέα το τραγούδι «Στο ψωμί μου βούτυρο». Ένα τραγούδι που μιλάει με πικρό χιούμορ για τις σχέσεις που συμβιώνουν μέσα στα χρόνια.

Στίχους και μουσική έχει γράψει σε αυτό ο φίλος μου και εξαιρετικός τραγουδοποιός ο Δημήτρης Γκουλούσης.

Μαγική εμπειρία το να τραγουδάω με τον Γιάννη Γιοκαρίνη στο στούντιο αλλά και στο live. Η «ροκιά» στο μεγαλείο της από έναν όμορφο, αυθεντικό άνθρωπο – καλλιτέχνη!

Γιάννης Ζουγανέλης – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2009

Όταν κάποια στιγμή έψαχνα εταιρία να κυκλοφορήσει το τρίτο μου κατά σειρά cd ο Γιάννης μου πρότεινε να βγεί από το δισκογραφικό του label «Αυλός».

Η δική μου αντιπρόταση δεν άργησε να έρθει και έτσι όταν του πρότεινα να τραγουδήσουμε παρέα το «Δεσμοί – Επίδεσμοι» σε δικούς μου στίχους και μουσική, ο Γιάννης δέχθηκε αμέσως κι έτσι βρεθήκαμε παρέα στο στούντιο να το ηχογραφούμε.

Εννοείται πως το χιούμορ ήταν διάχυτο σε όλη εκείνη την ηχογράφηση!

Αυτός ο υπέροχος καλλιτέχνης που ακούει στο όνομα Γιάννης Ζουγανέλης θα σε μαγέψει με τον τρόπο που βλέπει τη ζωή, με την τέχνη του, με το πολύπλευρο μεγάλο ταλέντο του και με την ευγένεια της ψυχής του.

Δημήτρης Γκουλούσης – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2010

Με τον Δημήτρη μας συνδέει μια παλιά βαθειά φιλία πολλών χρόνων.
Ίσως πιο παλιά κι από τις γκαζόζες.

Εξαιρετικός ως καλλιτέχνης τραγουδοποιός αλλά και ως άνθρωπος.
Τα τραγούδια του γεμάτα ευαισθησία!

Όσον αφορά τη μουσική, μια ζωή βρισκόμασταν σε παράλληλα μουσικά μονοπάτια. Δεν συνεργαστήκαμε επειδή προέκυψε. Συνεργαστήκαμε επειδή το είχε ανάγκη η ψυχή και αυτό συνέβησε στο τραγούδι «Αυτό που ταιριάζει» του 2010

Κάρμα – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2012

Οι Κάρμα ήταν ένα ελληνικό συγκρότημα το οποίο «τάραξε» τα νερά στο ελληνικό ροκ από την πρώτη τους κιόλας δισκογραφική δουλειά.

Καθώς με τρία από τα μέλη του συγκροτήματος – την τραγουδίστρια Άννα Μανωλαράκη τον κημπορντίστα Βασίλη Δρακονταϊδή και τον μπασίστα Άκη Ζερβό γνωριζόμαστε από πολύ πιο πριν, ο χρόνος κάποια στιγμή έφερε και την συνεργασία όταν συμμετείχα στο τραγούδι που έγραψαν στίχους ο Μάριος Κατσώνης με τον Βασίλη Δρακονταειδή σε μουσική του δεύτερου.

Το «Φως δυνατό» από το cd άλμπουμ τους «Το χρέος» (2012) ερμηνεύοντας μαζί με την Άννα. Ένα τραγούδι γεμάτο θυμό,συνειδητοποίηση αλλά και ελπίδα.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2015

Με τον Λαυρέντη πρωτογνωριστήκαμε το 1985 στη Ζάκυνθο όταν ήμουν μόλις 17 χρονών. Έπαιζα μπάσο με τους Λήτης & Τρυκ και θα συμμετείχαμε με τους Τερμίτες σε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο του εκεί δήμου.
Η επόμενη φορά που συναντηθήκαμε ήταν στο ιστορικό φεστιβάλ ελληνικού ροκ «Ήχοι του Χειμώνα» πίσω στο 1986.

Πέρασαν τα χρόνια χαθήκαν τα μονοπάτια μας μέχρι που ξανανταμώσανε το 2015 μέσω του κοινού μας συνεργάτη Tommy D’ Acquisto. Πίστευα οτι θα με έχει ξεχάσει μετά από τόσα χρόνια αλλά προς έκπληξή μου συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο!

Δ.Λ.: Λαυρέντη με θυμάσαι; Έπαιζα με τους Λήτης &Τρυκ…
Λ.Μ.: Καλά πλάκα μου κάνεις; Δεν έβγαλες cd το 1998 στην Minos;
Δ.Λ.: Ναι…
Λ.Μ.: Ε…το είχα αγοράσει και το έχω στη συλλογή μου

Στη συνέχεια άκουσε από ένα φορητο mp3 player το «Όλοι» σε δικούς μου στίχους και μουσική, σε μια demo (δοκιμαστική) μορφή που το είχα τότε.
Έδωσε το ok και το επόμενο ραντεβού μας ήταν για να ηχογραφήσουμε το τραγούδι.
‘Ενα χρόνο αργότερα, το ερμηνεύσαμε συμμετείχε στην μουσικοθεατρική μου παράσταση στο θέατρο Άννα Μαρία Καλουτά με τον τίτλο «Ανεμοδείκτες» στην οποία πρωταγωνιστούσα με τον χαρισματικό Στέλιο Κάτσαρη.

Ο Λαυρέντης ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος πάθος για την ζωή και την μουσική.
Άνοιξε καινούργιους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι και ενέπνευσε νέους ανθρώπους στις μουσικές τους πορείες. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ.
Είχε ευγένεια και ένα μόνιμα απολαυστικό και εύστοχο χιούμορ. Είναι αυτά που θυμάμαι και κρατώ από αυτόν τον χαρισματικό σε όλα του άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Πάνος Μουζουράκης – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2016

Ο Πάνος… αυτός ο υπέροχος καλλιτεχνάνθρωπος!

Κάποια στιγμή ένα καλοκαιριάτικο βράδυ του 2013 έγραψα στίχο και μουσική για «Τα μπαλώματα». Το τραγούδι αυτό μπήκε στο «συρτάρι» για τα μετέπειτα με την σκέψη οτι θα πήγαινε πολύ στη φωνή του Μουζουράκη…

Τρία χρόνια μετά, το Σύμπαν συνομώτησε και βρεθήκαμε σε μια παράστασή του όπου και του έγινε η πρόταση να τραγουδήσουμε παρέα τα Μπαλώματα.
Φτάνουμε στην μέρα της ηχογράφησης στο στούντιό μου η οποία είχε πιο πολλή κουβέντα και ανάλυση, παρά ηχογράφηση.
Όταν οι ψυχές επικοινωνούν είναι λίγα αυτά που έχουμε να κάνουμε ως άνθρωποι.

Είτε στο στούντιο, είτε στο live, την εμπειρία της συνεργασίας με τον Πάνο ως μαγικά μοναδική θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω.

Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για το εκπληκτικό ταλέντο του.
Το «καλλιτεχνάνθρωπος» όμως νομίζω ότι καλύπτει όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής του οντότητας.

Σοφία Βόσσου – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2016

Το ραντεβού για να ηχογραφήσουμε ήταν στις 11 το πρωΐ. Είχα νευρικότητα καθώς θα ηχογραφούσα με μια μεγάλη φωνή όπως η Σοφία. Η αγωνία μου ήταν ακόμα μεγαλύτερη γιατί εκτός από το να ερμηνεύσω μαζί της, θα είχα και την ευθύνη της ηχογράφησης της φωνής της καθώς θα γράφαμε στο δικό μου στούντιο…

Όταν έφτασε και πέρασε την πόρτα, συνάντησα έναν όμορφο χαμογελαστό άνθρωπο γεμάτο από καλοσύνη που ένιωθες πως έρχεται μέσα από την ψυχή του.

Με την Σοφία γνωριστήκαμε μέσω της κόρης της Ερασμίας Μάνου με την οποία είμαστε αγαπημένοι φίλοι μέσα στα χρόνια

Το «Πιο πέρα απ’την αφή» ήταν μια έμπνευση που με «επισκέφθηκε» ως ανάγκη να εξυμνήσω τον έρωτα και το πάθος ως μια κατάσταση που βίσκεται ο άνθρωπος αναγνωρίζοντας το συναίσθημά του μέσα από την άνευ όρων αγάπη και όχι τόσο ως συναίσθημα που έρχεται για να συμβεί.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάποιος ότι μια ερμηνεύτρια σαν τη Σοφία Βόσσου Θα έφτανε το τραγούδι αυτό βαθειά στην ψυχή του ακροατή. Όπως και έγινε!

Νιώθω εκτός από μεγάλη τύχη να τραγουδήσω πλάϊ της, στο στούντιο και λίγο αργότερα επι σκηνής, ευλογία που συναντήθηκα καλλιτεχνικά μαζί της.

Ερασμία Μάνου – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2016

Η Ερασμία εκτός από αγαπημένη φίλη μέσα στα χρόνια είναι μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα η οποία ερμηνεύει με την τόσο ξεχωριστή της φωνή που δεν μπορεί να μη σε συγκινεί και ανατριχιάζει κάθε φορά.

Ακριβώς το ίδιο κάνει και με τα υπέροχα τραγούδια που γράφει σε στίχο και μουσική.

Η πρώτη μας συνεργασία ήταν το 2012 με το «Ναι» όπου έγραψε τους στίχους κι εγώ την μουσική.
Τέσσερα χρόνια αργότερα συναντιόμαστε πάλι στο στούντιο σε ένα πολύ ιδιαίτερο project – «στοίχημα». Για να συμμετέχουμε λοιπόν σε αυτό, θα έπρεπε να τολμήσω να διασκευάσω Μίκη Θεοδωράκη και συγκεκριμένα «Το τρένο φεύγει στις 8» των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Ελευθερίου.

Το εγχείρημα πέτυχε και συμμετείχαμε μαζί με εξαιρετικά ονόματα της ελληνικής μουσικής όλοι μαζί στο συλλεκτικό cd άλμπουμ «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη»

Η συνεργασία μου με την Ερασμία είναι ένα κεφάλαιο ανοιχτό. Δεν κλείνει ποτέ…

Χρήστος Δάντης – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2017

Με τον Χρήστο είχαμε γνωριστεί το 1999 όταν έπαιζα στον Σταυρό Του Νότου και η αλληλοεκτίμηση που είχαμε αλλά και έχουμε ήταν ευδιάκριτη από την πρώτη στιγμή.

Το 2017 ήταν η χρονιά που μας έφερε καλλιτεχνικά κοντά ερμηνεύοντας μαζί ένα τραγούδι που λάτρεψε από την demo μορφή του ακόμα.

Το «Πριν μου γυρίσει το μυαλό» σε στίχους Ερασμίας Μάνου και μουσική δική μου. Εμπνευσμένο από τα δύσκολα χρόνια που έδειχναν πως δεν έχουν τελειωμό.

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον υπέροχο Χρήστο Δάντη; Ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης σε όλα τα επίπεδα και ένας ζεστός και ευγενικός άνθρωπος. Μια συνεργασία και αυτή που συγκαταλέγεται σε αυτές που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω.

Μιχάλης Παούρης – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2017

Ο Μιχάλης Παούρης είναι ένας μουσικός φαινόμενο. Επανασύστησε το μπουζούκι σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από σημαντικές διεθνείς συνεργασίες (Al Di Meola, Rosenberg Trio και πολλοί άλλοι) αλλά και μέσα από τις άπειρες συμμετοχές του σε διεθνή φεστιβάλ αλλά και αναγνώριση από βραβεία μεγάλων διεθνών θεσμών.

Εκτός από ένας μουσικός απίστευτου βεληνεκούς, είναι και ένας υπέροχος άνθρωπος που πιστεύει στην αυτογνωσία… επικοινωνεί την πίστη στη ζωή και στις βαθειές ανθρώπινες αξίες.

Η συγκεκριμένη ιστορία λοιπόν, έχει ως εξής:
Ο εξαιρετικός στιχουργός και φίλος Γιώργος Δουλτσίνος ένα βράδυ μου έστειλε τους στίχους από το ποιήμα του «Ανταρτοπόλεμος στο πεπρωμένο»

Το μήνυμά αυτών των στίχων με άγγιξε αμέσως με το που τους διάβασα και έτσι ξεκίνησα άμεσα να γράφω την μουσική…

Ένιωθα την ανάγκη να ενορχηστρώσω τη μουσική μου με αυτόν τον στίχο με έναν εντελώς αντισυμβατικό – επαναστατικό τρόπο.

Εκεί λοιπόν, έψαξα και βρήκα τον Μιχάλη Παούρη ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μου αυτό. Και οι δύο ενθουσιασμένοι με την συνύπαρξη δύο – θεωρητικά πάντα – διαφορετικών μουσικών κόσμων μπήκαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε το τραγούδι «Ανταρτοπόλεμος»

Σοφία Αρβανίτη – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2018

Η γνωστή και αγαπητή σε όλους μας Σοφία Αρβανίτη.
Φίλοι από το 2011, η συνεργασία μας είναι συνεχής σε επίσημο αλλά και ανεπίσημο επίπεδο καθώς οι φιλίες που γεννιούνται μέσα από τη μουσική, δεν χάνουν ευκαιρία να λειτουργούν και να αλληλοεπικοινωνούν μέσα από αυτή.

Η Σοφία είναι μια ερμηνεύτρια με πάθος και δύναμη στην ερμηνεία της.
Για μένα, στην ουσία είναι μια από τις πιο rock τραγουδίστριες που έχουμε στην Ελλάδα και ένας άνθρωπος γεμάτος από την γλύκα της ζωής και της αγάπης.

Η επίσημη συνεργασία μας έρχεται το 2018 όπου της γράφω τέσσερα από τα τραγούδια του δίσκου της “Αλαβαντράχαλα”.
Τα “Μια ατίθαση καρδιά” και “Αντέχει το καράβι” σε στίχους της Σοφίας και μουσική δική μου και τα “Γειά χαρά” και “Ζωή που με έμαθες” σε δικούς μου στίχους και μουσική το οποίο και τραγουδάμε μαζί στο cd.

Μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά σε εντελώς διαφορετικά μουσικά μονοπάτια έτσι όπως δεν μας είχε ποτέ συστηθεί στο παρελθόν.

Η πιο πρόσφατη συνεργασία μας είναι στο πασίγνωστο τραγούδι που έχει γράψει και ερμήνευσε πρώτη η Χάρις Αλεξίου το «Πανσέληνος»

Λευτέρης Τζαγκαράκης – Δημήτρης Λιόλιος
«Τα Μονοπάτια»
Συνεργασία 2019

Ο Λευτέρης Τζαγκαράκης είναι ένας εξαίρετος καλλιτέχνης, τραγουδιστής – λυράρης απο τα Χανιά.

Με τον Λευτέρη είχαμε «γνωριστεί» διαδυκτιακά.
Όπου και αυτός ήταν ο τρόπος που κρατούσαμε την επαφή μας καθώς η χιλιομετρική μας απόσταση ήταν μεγάλη αρκετά.

Όταν έγραψα «Τα μονοπάτια» που ήταν ένα τραγούδι με ένα μήνυμα ε λευθερίας από τον κοινωνικό αυτοεγκλωβισμό μας, είχα ανάγκη πέρα από τον τρόπο που συνήθως εκφράζομαι μουσικά, μια ακόμα εναλλακτική προσέγγιση έκφρασης στην ερμηνεία αλλά και στον ήχο του τραγουδιού.

Έτσι ήρθε η στιγμή που πρότεινα στον Λευτέρη να συνεργαστούμε και να ερμηνεύσουμε μαζί το συγκεκριμένο τραγούδι πράγμα και το οποίο έγινε τελικά.
Υπερνικήσαμε τις αποστάσεις μέσω της τεχνολογίας και ηχογραφήσαμε σε διαφορετικά studios εγώ στην Αθήνα και εκείνος στα Χανιά.
Μια συνεργασία πραγματικά «απο ψυχής» με κάθε έννοια.

Γιώργος Χατζής – Nomadi – Δημήτρης Λιόλιος
Συνεργασία 2021

Ο Γιώργος Χατζής είναι ένας εξαίρετος καλλιτέχνης. Συνθέτης, μουσικός, ερμηνευτής αλλά και ηθοποιός με ένα πολύ ενδιαφέρον και μεγάλο βιογραφικό.

Έχει κυκλοφορήσει ολοκληρωμένες instrumental δισκογραφικές δουλειές στο εξωτερικό, ενώ η μουσική του έχει συμπεριληφθεί στην διάσημη cd συλλογή Budha Bar. Έχει βραβευθεί στο εξωτερικό με το Global Music Award.

Από το 2012 είναι μόνιμο μέλος των Άγαμων Θυτών.

Έτσι λοιπόν με τον Γιώργο γνωριστήκαμε όταν συμμετείχε στις παραστάσεις που έκαναν οι Άγαμοι Θύται το 2015. Έκτοτε μας συνδέει μια βαθιά φιλία.

Οι φίλοι γνωρίζουν την αγάπη που έχω για την ιταλική μουσική αλλά και κουλτούρα. Και εδώ συνδέονται δύο ιστορίες που καταλήγουν σε μία. Την συνεργασία μου με τον Γιώργο Χατζή.

Μέσα στους πάρα πολλούς Ιταλούς καλλιτέχνες που θαυμάζω μέσα στα χρόνια είναι και οι Nomadi (Νόμαντι). Στην Ελλάδα έχουν συνεργαστεί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα όταν ταξίδεψαν από την Ιταλία για να συμμετέχουν στην θρυλική συναυλία που έδωσε το 2012 στο Καλλιμάρμαρο.

Τον Ιανουάριο του 2021 επάνω στον εγκλεισμό από την πανδημία, καθώς ένα βράδυ είχα ανάγκη να ακούσω ένα τραγούδι που να εκπέμπει θετικότητα, μέσα στην περιπλάνησή μου στο Youtube (κάτι που πιστεύω πως οι περισσότεροι κάναμε τότε) έβαλα να ακούσω το τραγούδι τους “Io voglio vivere”.
Λίγο αργότερα βρισκόμουν στο πιάνο μου να το σιγοτραγουδάω παίζοντας τα ακόρντα του τραγουδιού. Σε λίγη ώρα είχα γράψει την ελληνική προσέγγιση του στίχου. Την επόμενη μέρα τηλεφωνήθηκα με τον Γιώργο και του πρότεινα αυτό το τραγούδι ως μια εκ νέου προσέγγιση ενορχηστρωτικά εκτός από στιχουργικά.

Η ιδέα τον ενθουσίασε και έτσι με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στο να βρεθούν οι άνθρωποι από κοντά, ηχογραφήσαμε το τραγούδι ο καθένας από το δικό του προσωπικό στούντιο στο σπίτι.

Εδώ μπαίνει ξανά στην ιστορία ο μαγικός συνδετικός κρίκος πολλών από τις συνεργασίες μου. Ο Tommy D’Acquisto ο οποίος μας έφερε σε επαφή με τον Bepe Carletti ιδρυτικό και βασικό μέλος των Nomadi.
Η συνέχεια ήταν η κυκλοφορία του «Θέλω να είμαι εδώ».

Ανεμοδείκτες Dance Project – Ειρήνη Καρροπούλου – Δημήτρης Λιόλιος

Η κάθε Τέχνη έχει τους κωδικούς αποκωδικοποίησης του κόσμου που ζούμε η κάθε μια προσεγγίζοντάς τον μέσα από τον μοναδικό τρόπο έκφρασής της.

Ο χορός και η μουσική έχουν από την φύση τους στοιχεία αλληλένδετα.

Το 2012 ξεκίνησα να γράφω μουσική για σύγχρονο χορό. Ήταν μια αναγνωριστική κίνηση από μέρους μου η συγκεκριμένη προσπάθεια καθώς πάντοτε ένιωθα την ανάγκη να εκφραστώ και μέσα από την ορχηστρική – instrumental μουσική.

Η συνεργασία μου με την Ειρήνη Καρροπούλου ξεκίνησε μέσα από τις παραστάσεις της σχολής της όπου έγραφα μουσικά θέματα για να φτάσει να πάρει την τελική της μορφή το 2019 όπου με την δική της χορευτική ομάδα «Ανεμοδείκτες» ανέβασε στο θέατρο Βέμπο την χορευτική παράσταση με τον τίτλο «Egο» για την οποία έγραψα τα μουσικά θέματα του έργου.